Particulier
Business

Publicatie – De Tijd I Sabato

In Maart 2015 verscheen in het luxe-lifestylemagazine Sabato. dat elk weekend bij de de financiële krant De Tijd verschijnt. een artikel over ‘Buiten(gewone) bibliotheken’. Te samen met het ontwerp voor zijn Amsterdamse grachtenpand ontwierp BNLA architecten een buitengewone bibliotheek voor politicus Ed Nijpels.

‘Afscheid nemen van je boeken is een van de grootste drama’s voor een mens’, zegt de Nederlandse liberale politicus Ed Nijpels. Toen de ex-burgemeester van Breda vorig jaar verhuisde van Friesland naar de Amsterdamse Prinsengracht, wilde hij absoluut een bibliotheek. ‘In de tuin bleek een tuinhuis uit 1702 te staan, dat vroeger nog als tekenkamer en studieruimte is gebruikt. Later werd het een soort tuinhok, dat ik door Bloem en Lemstra Architecten liet renoveren tot bibliotheek. Geen sinecure, want het hele huis én tuinhuis zijn beschermd erfgoed.’ Een rijksmonument:
dat betekent géén dubbel glas. Dus zorgde Nijpels voor een kleine radiator. Vaak zit de politicus, momenteel kroonlid van de Nederlandse Sociaal-Economische Raad, er tot 1 uur ’s nachts te lezen.
Van de grote Nederlandse literatuurklassiekers over politieke biografieën en Herman Koch tot politie- en spionagethrillers: Nijpels leest alles wat los en vast zit. ‘Ik heb ook een hele serie boeken over het Belgisch staatsrecht. Ik ben een van de weinige Nederlanders die zich daarin hebben gespecialiseerd. Toen de Nederlandse en Vlaamse liberalen vroeger samenkwamen, plaagde ik Guy Verhofstadt geregeld door te zeggen dat ik meer wist van het Belgisch staatsrecht dan hij.’ Een groot deel van de romans blijft echter ongelezen. ‘Stiekem hoop ik op een beenbreuk – die fantastisch herstelt – zodat ik verplicht zes weken het bed moet houden.  Dan heb ik eindelijk tijd om ze allemaal te lezen.’

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share