Particulier
Business

Villa Griekenland

BNLA architecten heeft een ontwerp voor een vakantievilla op het Griekse schiereiland Lefkas gemaakt. De locatie van deze villa bezit unieke eigenschappen door zijn ligging op een steile berghelling met uitzicht op een prachtige baai. Het ontwerp is gebaseerd op het volledig uitbuiten van deze locatiespecifieke kwaliteiten.

Vanuit het programma van eisen is het ontwerp opgedeeld in twee woonvolumes en een volume dat dienst doet als gastenverblijf. Het zuid-volume is bestemd als woonkeuken, met daarboven de master bedroom met badkamer. Het midden-volume is benut als televisiekamer met daarboven een kinderkamer en badkamer. Het meest noordelijke volume is enigszins afgezonderd van de rest van de woning en wordt gebruikt als gastenverblijf.

De buitentrap vormt een barrière tussen het woongedeelte en het gastenverblijf. De trap volgt de berghelling en verbindt daarmee de hoofdentree op het terras en het gastenverblijf met de voet en de top van de berg.

Tussen de woonvolumes bevindt zich een overdekte buitenruimte. Deze loggia vormt de belangrijkste verblijfsruimte gedurende de dag. De overgang ter plaatse van de loggia wordt benadrukt door het terras dat van binnen naar buiten doorloopt. In het midden van de overdekte buitenruimte staat een olijfboom die een verwijzing is naar de begroeiing op de helling. Het zwembad en de berghelling grenzen direct aan de loggia, waardoor hier veel visueel contact is met de omgeving.Het water van het zwembad loopt optisch over in de baai, wat nog eens wordt benadrukt doordat het zwembad gedeeltelijk ‘zweeft’ boven de grond.

De gescheiden volumes worden verbonden door een zadeldak dat over de gehele woning is aangebracht. Volgens lokale regelgeving is het dak met dakpannen afgewerkt. Door de natuurlijke trek van de wind in de loggia, in combinatie met de verkoelende werking van het zwembad en de parasol-functie van het dak, is zelfs in volle zomer de airco maar zelden aan.

ontwerp: BNLA architecten
styling: Angelique Laros

Share