Verfijnde metamorfoses Amstelveen

Verbouwing van twee jaren '30 woningen

01 december 2023

Een aantal maal per jaar reist het gehele team van BNLA samen door het land om recent opgeleverde projecten te bezoeken. Dit zijn waardevolle momenten waarin eigenaren én architecten trots het resultaat tonen waaraan zij maanden, en soms jaren, gewerkt hebben. Na het laatste bezoek aan Oudewater, reisde het BNLA team dit keer af naar Amstelveen waar recent in 1 straat, 2 totaalverbouwingen waren afgerond. Beide projecten tonen niet alleen een transformatie aan de buitenzijde, maar ook een volledige herinrichting aan de binnenzijde.

Beide jaren ’30 woningen werden voorzien van een compleet nieuw en riant souterrain onder de bestaande woning. Dankzij grote ramen en zelfs een patio in een van de souterrain werden de – doorgaans donkere ruimtes – voorzien van eindeloos veel daglicht. Hierdoor voelen de souterrains aan als volwaardige woonverdiepingen. De uitbreidingen werden niet alleen benut om de ruimte te vergroten maar ook om extra luxe toe te voegen door middel van een luxe gym, gastenvleugel en thuisbioscoop.

De aandacht voor de wensen van de opdrachtgevers blijkt mede uit het interieurontwerp. Één van de woningen straalt moderniteit en strakheid uit, met heldere lijnen en een minimalistische inrichting. De andere woning omarmt daarentegen de Japandi stijl, waarin Japans minimalisme en Scandinavisch design samenkomen en het gebruik van organische vormen. De diversiteit in het interieurontwerp toont de veelzijdigheid van BNLA en hun vermogen om aan te sluiten bij de unieke smaak en voorkeuren van hun opdrachtgevers.

Een theatrale trap aan de achterzijde van een van de woningen voegt een dramatisch element toe aan het exterieur. Dankzij het groen langs de trap ontstaat er een sterke band tussen architectuur en natuur. Beide woningen beschikken na de verbouwing over een prachtig zwembad en tuinhuis. Eén van de twee tuinhuizen is ontworpen als vrijstaand guesthouse met buiten een uitnodigende overdekte vuurplaats.

Het team van BNLA architecten kijkt terug op twee geslaagde totaalverbouwingen die geheel in samenspraak met de opdrachtgevers tot stand zijn gekomen.