Strak en sfeervol woonhuis

duurzaam wonen in een mooi en comfortabel huis

04 maart 2022

Wonen aan de Hollandsche IJssel

Op de westelijke oever van De Hollandsche IJssel, ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Rotterdam, wordt momenteel dit luxe en duurzame woonhuis gerealiseerd. Met de voeten op de dijk heeft deze woning een prachtig wijds uitzicht over de lager gelegen weilanden. Terwijl men binnen druk bezig is met de afbouw van het interieur, zal aan de buitenzijde de houten gevelbekleding nog geplaatst worden.

Eigenzinnig met een zekere bescheidenheid

De hoofdvorm van de woning is opgetrokken uit een lichtgrijze gevelsteen met horizontale voeg en geeft de woning een karaktervolle basis. De combinatie met de rieten kap en verticale houten ribben zorgen op een subtiele wijze voor een warme en elegante uitstraling. Extra verfijning en contrast is aangebracht door de antracieten kozijnen en de verbindende luifel, die op een bescheiden manier de woning eigenzinnig maken.

Duurzaamheid en comfort

De woning is in veel opzichten duurzaam ontworpen en gebouwd. De energievraag wordt zo veel mogelijk beperkt door het gehele huis heel goed te isoleren en door voldoende zonwering toe te passen, waarmee opwarming voorkomen wordt. De luifels en overstekken zorgen ervoor dat in de zomer de hoge zon geweerd wordt maar in de winter de lage zon de woning juist kan verwarmen. De luifels creëren daarnaast intieme, overdekte buitenplekken die een maximale verbinding maken met de tuin. Door de grote glaspuien open te schuiven gaan binnen en buiten mooi in elkaar over. Zo zorgen de ingrepen niet alleen voor een duurzame woning, maar ook voor veel comfort en een fijne beleving.

De minimale hoeveelheid energie die vervolgens nodig is wordt duurzaam opgewekt middels een bodemwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Door daarnaast warmteterugwinning toe te passen wordt zo veel mogelijk energie hergebruikt.

Duurzaam en esthetisch

Qua materiaal is er zorgvuldig gekeken naar esthetisch verantwoorde duurzame oplossingen. Zo wordt de gevel opgetrokken uit een rijke baksteen in een ecologisch waalformaat; dit formaat is 30% dunner dan een traditionele baksteen waardoor minder materiaal nodig is. Maar ook de houten ribben in de gevel zijn milieuvriendelijk, omdat het gebruik maakt van een hernieuwbare grondstof: snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde bossen. Het hout is op een natuurlijke wijze verduurzaamd, waardoor het vormstabiel is met een levensduur van 50 jaar. Een semi-transparante beits voorkomt dat het hout vergrijst, waardoor de warme uitstraling van de woning behouden blijft.

Naar alle verwachting zal begin mei de oplevering plaatsvinden en kunnen de bewoners gaan genieten van hun moderne droomhuis op deze prachtige locatie.