Akkoord welstand op ontwerp zelfbouw kavel

bijzondere tussenwoning op IJburg

18 november 2015

BNLA architecten heeft de opdracht gekregen voor het ontwerp van een woning op kavel in Blok 59 aan de Nico Jessekade in Amsterdam IJburg. Dit betreft een blok met zogenaamde zelfbouw kavels, die zijn ontwikkeld met het doel om hier in particulier opdrachtgeverschap woningen te realiseren. Er wordt door elke potentiële koper een eigen architect ingeschakeld om een ontwerp te maken en vervolgens wordt dit door een zelf gekozen aannemer gerealiseerd.

Het kavel ligt aan de waterzijde met uitzicht op de tennisbanen aan de overzijde. De voorkant is de zuidzijde en ligt dus de gehele dag in de zon. BNLA architecten bedacht een woning met balkon aan de voorzijde en een innovatieve uitvouwtrap, waarmee op mooie zomerdagen er eenvoudig vanuit de woonkamer naar de waterkant kan worden gelopen, terwijl er bij afwezigheid toch een veiliger gevoel kan ontstaan, doordat de trap dan is opgeklapt.

In het ontwerp is de woning omsloten door een betonnen kader, dat de woning meer zelfstandig maakt in de gevarieerde gevelwand. Binnen dit kader is een houten blok gehangen, waarin de slaapkamers, badkamers en werkkamer geplaatst zijn. De afwerkingen van dit houten blok gaat rondom en vormt dus ook een warm plafond in de hoge woonkamer. De woonkamer is middels een vide verbonden met de eetkeuken, die grenst aan de tuin aan de achterzijde. Op deze wijze ontstaat een ruimtelijk geheel, dat profiteert van de buitenruimtes aan zowel de voor- als achterzijde.