Ontwerp vakantiewoning Vlieland opgeleverd

Tiny house met veel ruimte

30 mei 2014

BNLA architecten kreeg de opdracht om een ontwerp te maken voor een nieuw te bouwen vakantiewoning op het waddeneiland Vlieland. Het perceel van de woning is gelegen op ‘de Kaap’. Dit is een voormalig tenthuizenterrein dat midden in de duinen op een steenworp afstand van het strand ligt. In de loop der tijd zijn de tenthuizen vervangen voor houten huisjes van verschillend karakter. Onze opdrachtgever had de ambitie om hier iets bijzonders te realiseren.

In het ontwerpproces hebben we geconstateerd dat de maximale te creëren oppervlakte van de woning erg beperkt was, maar dat er wel een flinke luifel gemaakt mocht worden en een klein bijgebouwtje. Deze randvoorwaarden hebben we in het ontwerp benut door de luifel rechtstreeks aan de woonkamer te leggen met een volledig te openen vouwwand ertussen. Bij goed weer kan de schuifwand geopend worden en wordt de woonkamer gevoelsmatig enorm vergroot. Het bijgebouw is eveneens onder de luifel geplaatst en is de wasmachineruimte, maar kan tevens als entreehal fungeren als het weer wat minder goed is. De luifel gaat over in een dicht volume aan de noordzijde. In dit volume zijn een badkamer, een toilet en twee slaapkamers met in totaal 6 slaapplaatsen geplaatst.

De gevel en het plafond buiten zijn gemaakt van een houten gevelsysteem van geventileerde latten. Het bijgebouw is ook van een open latten systeem gemaakt, maar dan in gevarieerde maten. Aan de binnenzijde heeft dit volume dezelfde afwerking. De hoge keukenkasten zijn in het volume opgenomen.

Verder zijn er diverse luxe details in de woning te vinden, als de kozijnloze deuren in de woonkamer de Bulthaup keuken en de ingestucte plafondspots.

De oplevering van de woning is thans een feit. Definitieve foto’s zullen volgen als de woning is ingericht.