Ontwerp op maat

Voor een moderne woonark

19 augustus 2020

Zicht vanuit de woonark op de wolken achter de bomen en de schittering van het water op het plafond.

Dat waren de wensen die de opdrachtgevers benoemden tijdens de eerste bespreking over hun nieuwe woonboot. Oftewel veel licht, openheid en overal contact met het groen en het water. En dat terwijl de woonboot wordt omringd door aangrenzende arken en om privacy vraagt. Het zijn uitdagende randvoorwaarden die essentieel zijn om een ontwerp te maken dat niet alleen is afgestemd op de specifieke wensen van de bewoners maar ook op de locatie.

Unieke uitgangspunten

Wonen op het water is in veel opzichten een unieke manier van wonen. Al is het alleen al door alle technische bijkomstigheden van een ‘drijvend huis’ dat uitgebalanceerd en op de juiste diepte in het water moet liggen. De woonruimtes bevinden zich vlakbij de waterlijn en de onderste verdieping ligt hier voor een groot deel zelfs onder! Deze vertrekpunten maken het ontwerpen voor een woonboot uitdagend en uniek.

Contact met de natuur

De woonvertrekken bevinden zich vlak boven de waterlijn en trappen langzaam omhoog. Hierdoor ontstaan lange zichtlijnen en veel ruimtelijkheid. Het contact met het water, de lucht en het groen is dankzij zorgvuldig ontworpen doorzichten en glaspartijen altijd aanwezig. Dit terwijl het gevoel van privacy nooit verloren gaat door een juiste oriëntatie en positionering van de ramen.

Duurzame woning

De slaapvertrekken liggen onder de waterlijn waardoor er meer geborgenheid is en altijd een aangenaam klimaat. Op deze woonlaag bevindt zich ook de technische ruimte met warmtepomp. Dit zorgt samen met een groen vegetatiedak en de gevel van verduurzaamd hout voor een duurzame woning.

Unieke wensen, uniek ontwerp

Het wonen in een woonark is uniek en het ontwerp van BNLA architecten speelt in op deze eigenschappen. Daarnaast zijn de wensen van de bewoners volledig geïntegreerd en het gewenste zicht op de bomen en de reflectie van het water zijn de essentie van de woning geworden.