Nominatie Zeeuwse Architectuurprijs

Villa V op de shortist

17 mei 2022

Beste 5 projecten

Villa V is door de vakjury geselecteerd voor de short list van de Zeeuwse Architectuurprijs 2022. Uit de tientallen inzendingen werd de villa van BNLA architecten als één van de beste vijf ontwerpen gekozen. Het ontwerp werd aan de hand van het thema ‘T-Huis in het Zeeuwse landschap’ en de selectiecriteria ‘vernieuwing’ en ‘duurzaamheid’ gekozen. Bij de eindselectie zal worden onderzocht welk project het best vorm geeft aan een zorgvuldige compositie van bouwvolumes en de stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing.

Unieke villa

De exclusieve villa ligt verscholen in het Zeeuwse duinlandschap, grenzend aan bosgebied de Manteling. In het ontwerp smelten de glooiende duinen en het ruige zeeklimaat samen tot een uniek vakantieverblijf. De villa ligt in een overgangsgebied tussen open duin en besloten bos waardoor de voorzijde wordt verrijkt met een weids uitzicht over zee, terwijl de achterzijde meer beschutting heeft.

Vernieuwend ontwerp

Sinds 1886 was de duintop bebouwd maar na een verwoestende brand in 1930 werd er na de oorlog een nieuwe woning gebouwd. Deze gedateerde woning maakte in 2021 plaats voor villa ‘V’. Daar waar voorheen een eenvoudige bungalow óp het duin was gebouwd, had BNLA een vernieuwde ontwerpaanpak voor ogen waarin het buitenverblijf moest versmelten met de natuur, qua vormgeving en materialisatie, maar bovenal door het bouwvolume op intelligente wijze in te bedden in het duinlandschap.

Bekijk ook de overige villa’s waaraan BNLA architecten heeft gewerkt.