Nieuwbouw in beschermd stadsgezicht

BNLA architecten creëert mogelijkheden

15 maart 2024

Plan Zuid in Amsterdam is in 2017 aangewezen als een beschermd stadsgezicht. De Prinses Irenebuurt vormt het meest zuidelijke puntje van Plan zuid, maar verschilt wezenlijk in opzet en structuur met de overige buurten. In de Prinses Irenebuurt werd gebouwd in open structuur van straten met open koppen in plaats van de hoge gesloten bouwblokken in de overige buurten. In verhouding komen er ook veel grondgebonden woningen van 2 lagen met een kap voor. Met de opkomst van de aangrenzende Zuid-as is de prinses Irenebuurt een populaire in Amsterdam Zuid geworden.

De grondgebonden woningen met een tuin vormen voor met name gezinnen een fijne uitvalsbasis. In veel gevallen zou uitbreiding van die woningen een grote meerwaarde kunnen zijn. Hoe valt er echter uit te breiden als de voorzijde beschermd is en de tuinen aan de achterzijde niet heel groot zijn?

BNLA architecten bedacht een plan voor een nieuwbouwwoning, achter een bestaande voorgevel. Hiermee blijft het karakteristieke aangezicht aan de voorzijde behouden, maar kan er wel een grote woning met een nieuw souterrain gerealiseerd worden. Om het souterrain van licht te voorzien is er een licht-gang langs de gehele woning bedacht. Verder wordt alles nieuw en voorzien van de nieuwste technieken en materialen.  

Het resultaat is een nieuwe hoogwaardige en energieneutrale woning achter de voorgevel van een bestaand pand waarbij de woonoppervlakte met 90 m2 is toegenomen.

Inmiddels is de sloop van de bestaande woning uitgevoerd en is de voorgevel ingepakt met staalprofielen. Op de positie van de woning is een ruime kelder aangebracht.

De bouw wordt uitgevoerd door Wever bouwgroep.