Multifunctionele room divider

Slim ontwerp voor monument

01 juli 2023

Verbouwing monument

BNLA architecten heeft een ontwerp gerealiseerd voor de verbouwing van een monumentaal pand in de Grachtengordel van Amsterdam. De wens van de bewoners was om het monumentale karakter van het tweelaagse woonhuis weer zichtbaar te maken en te integreren met hun hedendaagse woonwensen. Daarbij was de uitdaging om bij het maken van een nieuwe indeling de monumentale elementen, letterlijk, niet te raken.

Ontwerpuitdaging

Het huis bevat een indrukwekkende ruimte van maar liefst 4,5 meter hoog, bijna 7 meter breed en 14 meter diep. Deze ruimte doet in de nieuwe situatie dienst als entree én keuken én eethoek én woonkamer. De voordeur van de woning grenst direct aan deze ruimte, waardoor er een typisch geval van ‘met de deur in huis vallen’ ontstaat. 

Slimme vondst

Om de ruimtelijkheid te eren maar ook voldoende privacy en geborgenheid te creëren, is in het ontwerp van BNLA een riante semi-hoge room divider ontworpen. Dit meubel van gerookt eiken scheidt op een subtiele én op een statige manier de entree van de woonruimte. Doordat de divider niet verdiepingshoog is, is het gedetailleerde monumentale plafond onaangetast gebleven.

Multifunctioneel

De room divider is multifunctioneel en biedt aan de entreezijde veel bergruimte voor jassen en schoenen en bevindt zich er een geïntegreerd bankje. Aan de keukenzijde bevat het 3,6 meter hoge meubel een nis, die dienst doet als ondersteunend werkblad bij het keukeneiland en een oven op werkhoogte. Het bijna 4 meter lange imposante kookeiland van dedalus marmer geeft karakter aan de grote woonkeuken.

Één van de kopse kanten van de room divider bestaat uit een grote wijnkast die s’ avonds subtiel verlicht wordt en als verbindend element naar de achtergelegen mediakamer dient.

Totaalontwerp

De zithoek aan de tuinzijde wordt dankzij de gesloten balustrades rondom de trap op een subtiele manier van de eetkeuken gescheiden. Grote openslaande deuren geven toegang tot het terras die door een buitentrap met de tuin verbonden is.

In het souterrain bevinden zich drie slaapkamers, twee badkamers, een laundry, diverse inloopkasten en een speelruimte.