Luxe patio villa IJmuiden

een ruime woning op een compact kavel

01 juli 2018

Patio

Achter de woning is een uitbouw ontworpen van 7 meter diep en 6 meter breed. Tegen de achtergevel van het hoofdvolume is een patio gerealiseerd waardoor er veel licht in de diepe uitbouw kan komen. Gedurende de dag gaat er bovendien een verrassend en afwisselend lichtspel door deze uitbouw. Vanaf de entree is er direct zicht op de patio. Hierdoor voelt de compacte entree toch heel ruimtelijk aan. De patio vormt bovendien een scheidend element tussen twee woonruimtes; de leefkeuken en de woonkamer met openhaard. Er ontstaan zo twee ruimtes zonder dichte wanden te plaatsen waardoor het erg licht en ruim aanvoelt. Via de patio wordt de voorkant van de woning visueel verbonden met de tuin aan de achterzijde.

Trap

De stalen trap met eiken treden verbindt de begane grond met de slaapvertrekken. De grote pui naast de trap geeft extra licht in de woning tot diep in de kelder en biedt uitzicht over de patio, het vegetatiedak en de tuin.

Kelder

Onder het hoofdvolume is een kelder gerealiseerd waardoor er echt extra ruimte ontstond voor een thuisbioscoop en een wijnopslag. Ook vanuit de kelder is de patio te zien, waardoor de kelder een volwaardige leefruimte is geworden.

Materiaalgebruik

De buitengevel is uitgevoerd in wit stucwerk boven een plint van langwerpige MBI bakstenen. De verticale houten ribben van Western Red Cedar volgen de lijnen van de raamopeningen en geeft de woning lengtewerking. Het ritme van de latten is doorgezet in de uitbouw. Door hier geen stucwerk toe te passen wordt het hoofdgebouw visueel losgekoppeld van het hoofdvolume wat de schaal van de woning passend maakt in het straatbeeld.

Meer villa’s van de hand BNLA Architecten zien? Bezoek dan de villa overzichtspagina.