Hoogwaardige renovatie rijksmonument
Eindeloze aandacht voor een uniek woonhuis
01 oktober 2022
Monumentale boerderij
Na een eerdere succesvolle samenwerking bij de totstandkoming van een vakantiehuis, is BNLA architecten door dezelfde klant opnieuw gevraagd een ontwerp te maken. Ditmaal voor hun woonhuis in een monumentale boerderij in een pittoreske stad in het hart van Nederland.
Verbouwen rijksmonument
De boerderij dateert uit de 17e eeuw en is door de jaren heen ingrijpend verbouwd. Vanwege de monumentale waarde van de boerderij waren de ontwerpmogelijkheden sterk gekaderd en was het inpassen van een nieuw plan een uitdagende opgave. Doordat BNLA ruime ervaring heeft in het verbouwen van monumenten, kon in een vroeg stadium een goede inschatting van de (on)mogelijkheden worden gemaakt. In nauw overleg met de monumentencommissie is een passend ontwerp tot stand gekomen waarbij karakteristieke elementen gecombineerd zijn met de specifieke woonwensen van de bewoners.
Heden en verleden versmelten
Tijdens de sloop van de woning is het alsof je teruggaat in de tijd. Bij iedere verflaag die wordt afgekrabd en iedere muur die wordt gesloopt komt een stukje verleden naar voren en komen verrassende elementen aan het licht. In dit geval bleek een deel van de originele eiken balken verwijderd te zijn. Samen met de monumentencommissie is per balk een vervangend exemplaar ingepast dat aansluit bij de originele ontwerpgedachte van de boerderij. Dit geeft niet alleen esthetische meerwaarde maar brengt het monument ook constructief weer in balans.
High-end totaalplan
Om op alle schaalniveaus het hoogst haalbare te kunnen realiseren, is het project met verschillende experts uitgewerkt. Na het ruimtelijk ontwerp van BNLA is er door Nicemakers een interieurontwerp gemaakt, paste PSlab een compleet verlichtingsplan in en verzorgde Eginstill de uitwerking van de maatwerk keuken. BNLA maakte bovendien het ontwerp voor het poolhouse en een high-end carport en deze werden geïntegreerd in het tuinontwerp van Studio Redd.
Verduurzamen monument
Oude bouwmethodes lenen zich niet vanzelfsprekend voor duurzame maatregelen als isoleren en ventileren. Waar vroeger de houten ramen dermate kierend waren dat ‘ventileren’ automatisch ging, is dat tegenwoordig compleet het tegenovergestelde. Alles dient volledig luchtdicht te zijn en ventileren wordt automatisch geregeld. Met reguliere middelen is dat bij een monumentaal pand vragen om problemen. Dankzij de juiste afstemming met de betrokken partijen is de boerderij volledig voorzien van mechanische ventilatie met warmteterugwinning en vloerverwarming. Isolatie is afgestemd op de oorspronkelijke bouwmethode om vochtproblemen te voorkomen maar wel een comfortabel binnenklimaat te creëren.
Meer zien? Bekijk alle projecten aan monumentale panden.
Share



