Gasloos bouwen?

BNLA architecten doet dit al jaren!

19 april 2018

Duurzaamheid als ontwerp tool

BNLA architecten is constant bezig met de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Deze vanzelfsprekendheid heeft onder andere geresulteerd in een zeer duurzame en gasloze woning op Ameland. De warmtepomp haalt hier de warmte uit de grond en verdeelt het middels een wisselaar aan de binnenruimtes. Een warmtepomp werkt ideaal in combinatie met vloerverwarming. De vloerverwarming in deze woning zorgt voor een constante verwarming of verkoeling van het huis. Hierdoor zijn er geen pieken en dalen in de temperatuur, wat bijdraagt aan het wooncomfort in de zomer en winter. Daarnaast heeft BNLA architecten volledig zwarte zonnepanelen op het dak geplaatst, die de grotere stroombehoefte van de pomp compenseert. De panelen zijn zo geïntegreerd in de rieten kap, dat ze niet alleen functioneel zijn, maar ook een mooi architectonisch beeld opleveren. Naast duurzame ingrepen in de installaties zoals bij de woning op Ameland, passen we ook andere technieken toe. Zo heeft BNLA voor projecten in Bergen en op Vlieland vaste zonnewering toegepast die er in de zomer voor zorgt dat de woning niet oververhit raakt. De vaste zonnewering is zo ontworpen dat in de winter, wanneer de zon lager aan de horizon staat, de zon tot diep in de woning kan binnendringen en zo mee kan helpen met de opwarming van de woning.

Gasloos bouwen

Ook het kabinet van Rutte III ziet het belang van duurzaam bouwen steeds meer in en wil per jaar 50.000 gasloze nieuwbouw laten bouwen. Daarnaast moeten er 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas af. We gebruiken gas al geruime tijd met zo’n vanzelfsprekendheid, dat overstappen op alternatieven nog wat onwennig aanvoelt. Toch zijn de alternatieven zoals aardwarmtepompen, luchtpompen, zonnepanelen en zonneboilers inmiddels zover doorontwikkeld, dat de meeste kinderziektes zijn verdwenen. Ook worden de aanschafprijzen lager en wordt het rendement alleen maar hoger, wat de terugverdientijd korter maakt. Daarnaast bieden steeds meer gemeenten de mogelijkheid om je aan te sluiten op een duurzaam warmtenet, waardoor er minder installatieruimte nodig is en er minder grote voorinvestering gemaakt hoeft te worden.

Betere leefomgeving

Het zal steeds minder aantrekkelijk worden om in de toekomst een huis te kopen met een gasaansluiting als daar tegenover woningen worden aangeboden die toekomstbestendiger zijn. Maar wellicht nog veel belangrijker, een goed ontworpen duurzame woning biedt ook een prettigere woonomgeving met veel daglicht én een lagere energierekening.