Een reis naar Uruguay

voor een ontwerp voor landhuis met wellness

15 november 2019

Op 6 november vloog Eric Lemstra naar Uruguay om de locatie voor een nieuwe villa in Punta del Este te bekijken en de eerste ontwerpvoorstellen aan de opdrachtgever te presenteren.

Uruguay is voor veel mensen het onbekende kleine broertje van de zwaargewichten als Argentinië en Brazilië. Dat het massatoerisme hier niet op gang is gekomen, heeft echter grote voordelen. Het land heeft nog veel authenticiteit, ongerepte natuur en in z’n algemeenheid een relaxte vibe. De economie van Uruguay draait op volle toeren en het land heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarnaast is Uruguay erg dun bevolkt. Van de 3,5 miljoen inwoners woont de helft in Monte Video. Vanwege de veiligheid en stabiliteit trekt Uruguay diverse welgestelde inwoners uit het buitenland die zoeken naar rust en ruimte.

Punta del Este is de meest bekende badplaats van het land en wordt het Saint Tropez van Zuid Amerika genoemd. Hier zijn ruimschoots hippe bars, luxe hotels en jachthavens te vinden. Een goed indruk is te krijgen in het programma van Jort Kelder, ‘hoe heurt het eigenlijk’ van mei 2018.

De reis van Eric verloopt via een tussenstop op Sao Paulo, waar na drie uur wachten de vlucht naar Monte Video volgt. Vanaf Monte Video is het dan twee uur naar de eindbestemming, het prachtige hotel l’ Auberge in Punta del Este.

De plannen voor de nieuwe villa, met zwembad, sauna en Argentijnse ‘parilla’ (grill) worden door Eric gepresenteerd aan de opdrachtgever en aan enkele geïnteresseerde buren. Ook hier valt de prettige omgang tussen mensen onderling op. Waar in Amsterdam menig bouwinitiatief direct tot een rechtsgang van de buren leidt, worden hier de plannen enthousiast ontvangen en worden de ontwikkelingen gevierd onder genot van een wijntje bij de barbecue.

Na het in kaart brengen van het grote terrein en het opstellen van een plan van aanpak is het na drie dagen weer tijd voor Eric om huiswaarts te keren.