Duurzame stadsvilla

in hartje Amsterdam

16 maart 2018

Uniek stukje Kerkstraat

In het bruisende centrum van Amsterdam, gelegen aan een rustig deel van de Kerkstraat, wordt deze duurzame stadsvilla gerealiseerd. De gevels van de woning zijn een moderne interpretatie van een traditioneel grachtenpand. Door gebruik van exclusieve materialen en ingrepen, zoals een stalen ligger in het gevelbeeld en een zinken kap, ontstaat er een eigen en uniek gevelbeeld. De bruin-rode baksteen en de gietijzeren hekwerken zorgen voor een passend straatbeeld. Op deze manier worden moderne ingrepen met traditionele elementen verenigd.

Op zoek naar de juiste woonsfeer

De begane grond staat in het teken van flexibiliteit. De ruimte is eenvoudig te transformeren van garage naar een kunstgalerie of kantoor. De leefruimtes bevinden zich op de eerste verdieping. Door het hoogteverschil op deze verdieping krijgt de woonkamer aan de voorzijde prettige proporties met een geborgen sfeer, terwijl de bijna 4 meter hoge leefkeuken aan de achterzijde het gevoel van ruimte en luxe geeft. Dit wordt geaccentueerd door de hoge openslaande deuren die er voor zorgen dat er veel daglicht ver de woning binnen valt. Dit zorgt voor een zonnige en warme woonbeleving.

Stoer en eerlijk

Het uitgangspunt om gebruik te maken van eerlijke en stoere materialen is verenigd in de openhaard die samen met de trap als een betonnen sculptuur is ontworpen. Een warm contrast met dit rauwe element is de houten vloer die in de woonkamer is toegepast. De sobere maar hoogwaardige afwerking zorgt voor een rustige uitstraling. In het gehele woonhuis zijn ambachtelijke details verwerkt zoals het gebruik van gietijzeren traphekken, die weer refereren naar de balustrades in de gevel.
Het riante trappenhuis met daklicht biedt toegang tot de slaapvertrekken, die met hotel-allure tot in de details zijn ontworpen. Op de bovenste verdieping zijn de master bedroom, walk-in closet en wellness in open verbinding met elkaar ontworpen waarmee het luxe hotelgevoel in huis wordt gehaald. Vanaf het aansluitende dakterras is er schitterend uitzicht op de binnentuin en kan tot laat worden genoten van de zon.

Duurzaamheid

Door gebruik van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen wordt het mogelijk om de woning zonder gasaansluiting te realiseren en ontstaat er de mogelijkheid om zomers het huis te koelen en in de winter te verwarmen. De hoge isolatiewaarden van de gevels en triple beglazing spelen hierin ook een belangrijke rol.

Meer voorbeelden van villa ontwerpen vindt u op onze villa overzichtspagina.