Duurzaam wonen

in Amsterdam Zuid

09 september 2020

De stad Amsterdam heeft een lange en rijke geschiedenis. Zo ook Amsterdam Zuid, met woningen die dateren uit begin 1900. Binnen dit stadsdeel werden destijds deftige woonwijken gebouwd met hoogwaardige architectuur en ruime woningen. Echter, de tijd staat niet stil en woonwensen veranderen. Sommige gebouwen zijn verouderd en restauratie en renovatie is gewenst. En wat BNLA betreft, graag op een duurzame manier.

Bij duurzaam bouwen wordt gedacht aan isoleren, een juiste manier van energie opwekken en bewust omgaan met materialen. Dit is inmiddels een vanzelfsprekendheid binnen de projecten van BNLA architecten. Duurzaamheid gaat daarnaast ook over toekomstgericht bouwen en de kwaliteiten van bestaande bebouwing benutten en vergroten. Op deze manier is ook gekeken naar deze woning in Amsterdam Zuid.

Een veel voorkomend situatie bij Amsterdamse woningen, is de verouderde fundering en kelder. En ook bij deze woning was funderingsherstel nodig om te voorkomen dat de woning in de toekomst verzakt. Bij het herstel heeft BNLA van een vochtige kelder met geringe stahoogte, een volwaardige woonverdieping gemaakt. De uitwerking is zowel technisch als esthetisch uitdagend. Ten eerste omdat de gehele constructie van de woning tijdelijk opgevangen moet worden tijdens de realisatie van de nieuwe fundering. Op de tweede plaats om een ontwerp te maken, waarbij de bestaande architectuur wordt gerespecteerd maar ook aansluit op de hedendaagse woonwensen. BNLA heeft een souterrain gerealiseerd dat zowel technisch als praktisch weer vele jaren mee kan. De brede trap zorgt, naast toegang naar de achtertuin, ook voor maximaal licht in het souterrain.

Op de bovengelegen verdiepingen is de woning volledig gemoderniseerd waarbij de oorspronkelijke structuur en details van de woning zijn behouden. BNLA heeft authentieke elementen zoals de trap, kozijnen, en lambrisering, vervlochten met hedendaagse elementen, zoals stalen deuren en een royale leefkeuken.

Met het herstel van de fundering, het creëren van een hedendaagse indeling met respect voor de bestaande bouw is de woning gerenoveerd voor de toekomst.

Bekijk ook de overige projecten die wij hebben gerealiseerd in Amsterdam-Zuid.

Fotografie: Wim Hanenberg