Compleet ontwerp voor ‘De Top’ in Arnhem

High end renovatie van monumentaal woonhuis

19 oktober 2021

Monumentale villa

Gelegen aan de bosrand van de ‘Gulden Bodem’ in Arnhem, bevindt zich ‘De Top’, een prachtige monumentale villa uit 1933. Het pand werd ontworpen door de architecten Rot(s)huizen en Wind, oprichters van architectenbureau Buvani in Arnhem. Zij ontwierpen een woonhuis met een werkvleugel, waarin de bouwstijl de invloeden van de Amsterdamse School zijn te herkennen.

Specialist in monumenten

De prachtige basis van Buvani is door de jaren heen verouderd, vervangen en deels verdwenen. Aan BNLA architecten, specialisten op het gebied van het renoveren van monumenten, de eer de villa zijn originele waarde terug te geven, rekeninghoudend met de hedendaagse woon- en comfortwensen en eisen m.b.t energiezuinigheid.

Conserveren en creëren

BNLA architecten ontwierp een smaakvol ontwerp waarbij de orginele indeling deels in tact bleef. Daar waar (letterlijk) ruimte was, werd een optimalere indeling en routing geïntroduceerd. Middels uitgebreide overleggen met de Monumentencommissie werd overeenkomst bereikt over zowel het conserveren als het wijzigingen van elementen in het interieur en exterieur van de woning.

Energiezuinig monument

Om de -thermisch lekke- villa comfortabel en energiezuiniger te maken zal de complete woning geïsoleerd worden. De karakteristieke glas-in-lood-ramen worden voorzien van isolerende monumentenbeglazing. Gevels en schuine daken worden aan de binnenzijde goed geïsoleerd en het huis wordt aangesloten op een hybride warmtepomp met bronnen in de grond. De toepassing van WTW units en zonnepanelen maken het energiezuinige karakter van het huis compleet.

Interieurontwerp

Naast aandacht voor de energetische elementen van het pand werd kosten nog moeite gespaard in de vormgeving, het materiaalgebruik en interieur. In samenwerking met high end interior designer ‘Wonderstruck’ kwam een compleet interieurontwerp voor alle vier de woonlagen tot stand. Het huis zal mede door de toepassing van rijke materialen als travertin en terrazzo vloeren, eiken wandpanelen, natuursteen elementen en bronzen accenten zijn oude glorie terug krijgen. Of wellicht zelfs overtreffen!

Ook samen met BNLA een monument verbouwen? Bekijk de projecten die wij hebben uitgevoerd bij diverse monumenten.