Particulier
Business

Bureauexcursie Helsinki

Het laatste weekend voor kerst reisde BNLA voor een bureauexcursie af naar Helsinki. Op het programma stond een lijst vol architectonische bezienswaardigheden, zoals het centraal station van Eliel Saarinen, het woonhuis en de architectuurstudio van Aalvar Aalto, het museum voor Moderne Kunst van Steven Holl en de rotskerk van Timo en Tuomo Suomalainen.

Het woonhuis van de Finse architect en meubelmaker Aalto (1898-1976), was een ontwerp van eigen hand. In deze woning heeft hij diverse experimenten gedaan, zoals wisselen van draagstructuur, het experimenteren met isolatiematerialen, maar ook het opzoeken van contrasten. De gesloten voorzijde van de woning contrasteert met de open tuinzijde.  Wat ons eveneens opviel waren de diverse ‘plekjes’ in Aalto’s huis. De kleine open plekken verbinden de verschillende ruimten in het huis met elkaar en vormen prettige overgangs- of tijdelijke verblijfsruimten.

Op een regenachtige middag deed het exterieur van het museum voor Moderne Kunst grijs en somber aan. Eenmaal binnen was de beleving van de hoge entreehal spectaculair. De hoge lichte ruimten zijn als een maatpak voor de aanwezige kunst. Een bijzondere beleving.

Een totaal andere beleving was de rotskerk (1969), een kerk die gemaakt is door eerst in een rotsheuvel met explosieven een gat te blazen, waarna de opening aan de bovenkant werd afgedekt met een koepel van glas en koper. Het koperen dak straalt warmte uit en zorgt voor geborgenheid terwijl het eenvoudige interieur, betonnen wanden en banken, de rust bewaren.

Vol inspiratie keerden wij terug naar Nederland, waarna we 2013 goed hebben afgesloten.

Share