BNLA aan het IJ

licht, lucht, ruimte en nieuwe inspiratie

08 januari 2017

In de twintigste eeuw repte geen Amsterdammer nog over het IJ. Amsterdam was immers de stad aan de Amstel! Wie zich de laatste tien jaar aan de oevers van het IJ begaf, heeft het ene na het andere bijzondere gebouw uit de grond zien komen. De stedelijke ontwikkelingen van de zuidelijke Noordoever is de impuls geweest waardoor Amsterdamse ogen ook op Noord werden gericht. Het verrijzen van het Eye, de verbouwing van de Adamtoren en de ontwikkeling van het This is Holland paviljoen zijn hier mooie voorbeelden van.

Amsterdam is tegenwoordig niet meer de stad die aan de Amstel ligt; Amsterdam ligt aan ’t IJ. BNLA architecten liet zich inspireren door deze verschuiving en verruilde eind 2016 haar werkplek aan de Amstel voor een nieuw kantoor aan de kade van het IJ. Tien jaar lang was het sfeervolle uitzicht op de Amstel het dagelijkse beeld van de architecten. Tegenwoordig wordt nieuwe ontwerpinspiratie gevoed door het weidse uitzicht op het rauwe Amsterdam Noord.

BNLA architecten nam op 1 november hun intrek in een modern en charmant kantoorgebouw op de Westerdoksdijk. Het gebouw werd in 1960, naar het ontwerp van architect F.J.E. Dekeukeleire, opgetrokken uit witte baksteen en voorzien van veel glas. Het was jarenlang het onderkomen van Reederij Gebr. Goedkoop en maakte deel uit van een bedrijvig havengebied. In 2008 kreeg het Goedkoop gebouw een plek in de Amsterdamse Top 100 van het naoorlogse erfgoed. De openbare ruimte langs de Westerdoksdijk werd recentelijk opnieuw ingericht met de allure van een boulevard. Kortom, een passende en inspirerende locatie voor BNLA.

Na een korte verbouwing, waarbij de gedateerde kantoorruimte een moderne uitstraling kreeg, biedt de nieuwe werkplek meer ruimte aan het groeiende team van architecten. De ruimte werd o.a. voorzien van een grijze gietvloer en de moderne stalen pui van Perfect View creëert de nieuwe vergaderruimte zonder in te boeten op de transparantie. Met hulp van interieurstylist Studio Nest werden de eerste stappen voor de styling van de ruimte gezet.

De compleet nieuwe werkomgeving schept licht, lucht, ruimte en nieuwe inspiratie. BNLA ontwerpt niet meer aan de Amstel. BNLA ontwerpt aan het IJ!