Aardwarmte in Amsterdam

Verduurzamen van een woning

20 oktober 2019

Het creëren van een droomwoning voor mensen is één van de specialiteiten van BNLA architecten. Op Pinterest en Instagram zijn diverse afbeeldingen te vinden die de esthetisch kant van de projecten belichten.

Minder vaak wordt een evenzo belangrijke kant van deze droomwoningen uiteengezet. In ieder project probeert BNLA architecten de opdrachtgever te enthousiasmeren om de woning bij de verbouwing te verduurzamen. Soms kan met een relatief kleine extra investering veel bereikt worden op het gebied van duurzaamheid.

Bij twee recente projecten in Amsterdam heeft BNLA een bodem-warmtepomp toegepast waardoor aardwarmte kan worden aangewend voor de verwarming van het huis en van het tapwater.

Op de Kerkstraat in Amsterdam heeft BNLA een nieuwe woning ontworpen op de plek van een voormalige garagebox. Tijdens het heien van de funderingspalen is er direct een slang voor de aardwarmte mee gestort. Gezien het compacte kavel in de binnenstad werden er zowel boringen in de tuin als onder het toekomstige huis gedaan.

Ook op de Blankenbergestraat in Amsterdam Nieuw-West, werd bij het realiseren van een nieuw souterrain ook direct een bodemwarmtepomp toegepast. Het grote voordeel van dit systeem ten opzichte van een lucht-warmtepomp is dat het geluidsarm is, dat het op koude dagen veel efficiënter kan verwarmen en dat het systeem ook kan koelen in de zomer.