Ontwerp Villa Bergen aan Zee

Luxe villa in de Hollandse duinen

Het ontwerp voor deze exclusieve villa kenmerkt zich door de ruimtelijke opzet met grote centrale vide. Hierdoor valt er veel daglicht tot in het hart van de woning en ontstaat een riante leefruimte door de dubbele hoogte. Het gevoel van luxe wordt versterkt door de rijke materialen van binnen naar buiten door te laten lopen. De binnenruimtes eindigen niet bij de gevel, maar lopen over in het duinlandschap.

Keuze voor de architect

Een kavel in het duingebied van Bergen aan Zee werd gesplitst in drie percelen en per stuk op de markt aangeboden met een omgevingsvergunning voor een nieuw te bouwen huis. De nieuwe eigenaren van een van de kavels vonden dit aangeboden ontwerp echter niet voldoen aan hun wensen en besloten een prijsvraag uit te schrijven bij drie bureaus voor een beter passend ontwerp. Het ontwerp voor een luxe duinvilla van BNLA architecten werd als winnend ontwerp gekozen, waarna tot verdere uitwerking en uitvoering kon worden overgegaan.

Ontwerp met uitzicht op zee en duin

Na een uitvoerig locatieonderzoek, werd duidelijk dat het belangrijk was om zowel te profiteren van het uitzicht op zee, als van de directe connectie naar de terrassen, de tuin en duinen. Het woongedeelte werd daarom verdeeld over twee lagen en onderling verbonden met een grote vide in het hart in de woning. Het souterrain werd vormgegeven als een robuust basement opgetrokken uit natuursteen. Door de splitsing tussen boven en beneden oogt de villa elegant en verfijnd.

Villa met natuurstenen basement

Vanuit de insnedes in het duinlandschap ontstaat het natuurstenen basement waarvan de wanden zowel het interieur als het exterieur van een warme natuurlijke uitstraling voorzien. Het basement huisvest de gastenkamers, een ruime living en een funroom. Een loggia zorgt voor een geleidelijke overgang tussen de binnen- en buitenruimte. Op de bovenverdieping bevindt zich een lounge met bar. Door toepassing van houten louvres voor de ramen van de lounge ontstaat een bijzonder spel van licht en zicht. De bezonningsstudie vormde de aanleiding voor het maken van een ochtend-, middag- en avondterras, zodat de gehele dag van de diverse buitenruimtes gebruik kan worden gemaakt.

Mediterraanse sferen in Hollandse duinen

Het resultaat is een riante woning  midden in de duinen, die de mediterrane sfeer, de openheid en de luxe ademt van een unieke vakantievilla aan de Cote d’Azur of op Ibiza.

 

Fotografie: Studio de Nooyer

Natuursteen: The Flagstone Company

Share