BNLA-architecten-ontwerp-monument-haarlem
BNLA-architecten-architect-verbouwing-monument
BNLA-architecten-verbouwing-monument-haarlem
BNLA-architecten-architect-monumentale-villa

Monumentale villa Haarlem

Royale villa aan het park

Deze monumentale villa in het Haarlemmerhoutkwartier is dankzij haar witte verschijning en prominente ligging aan het Florapark een 'welbekende' in de stad. BNLA kreeg de kans om voor dit statige pand een ontwerp te maken voor een luxe en comfortabel familiehuis.

Transformatie naar woonhuis

Het statige pand aan het Florapark in Haarlem was ooit ontworpen als woonhuis. Voordat het werd aangekocht door de nieuwe bewoners deed het pand jarenlang dienst als kantoorvilla. Er moest dus een hoop gebeuren om van dit pand weer prettig leefbaar woonhuis te maken. De villa van ruim 550m2 bood alle ruimte voor een royaal familiehuis en had daarnaast in het souterrain nog plek voor twee separate studio’s en een gym.

Klassieke villa

De klassieke opzet van de villa heeft een verkeerszone in het hart van het huis met een royaal trappenhuis en brede gangen. Aan beide zijden van deze zone bevinden zich twee brede beuken met ruime vertrekken. De klassieke opzet van deze vertrekken, zoals teruggevonden op de originele bouwtekeningen, passen qua formaat en functie ook in de huidige tijd goed bij een gezin met kinderen. De enige uitzondering was dat de keuken en linnenkamer zich in de kelder bevonden; daar waar vroeger de dienstmeisjes werkten.

Wonen op bel-etage

In het ontwerp van BNLA heeft de keuken een nieuwe plek op de bel-etage gekregen met in de tegenoverliggende beuk de eetkamer en de zitkamer met serre. Aan de achterzijde van de villa is een ruim verhoogd terras ontworpen, als beschutte buitenplek in de zon.

Volop ruimte

De eerste verdieping is volledig ingericht voor het echtpaar van het gezin, met een ruime master bedroom, badkamer en een werkkamer aan het balkon. De linnenkamer is vanuit de kelder naar een ruime garderobe- en linnenkamer van bijna 30m2 verhuisd. De dochters van het gezin hebben de gehele tweede verdieping tot hun beschikking, met drie ruime slaapkamers en twee kinderbadkamers. Om de villa levensloopbestendig te krijgen is een personenlift in de bestaande structuur van het pand gepast.

Monumentale villa

Het rijk geornamenteerde pand bevat na al die jaren nog prachtige historische elementen. In het nieuwe ontwerp van BNLA zijn de klassieke details behouden en gecombineerd met passende nieuwe ingrepen. Momentale sierlijsten, lambriseringen, schouwen en trappen komen dankzij deze aanpak prachtig tot hun recht. Het resultaat is een gemoderniseerde monumentale villa in hartje Haarlem.

Meer villa ontwerpen van BNLA architecten zien? Bekijk onze villa overzichtspagina.Of bekijk onze projecten in Zuid-Kennemerland.

Share