BNLA-architecten-high-modern-ontwerp-monument

Verbouwing gemeentelijk monument

Monument met modern karakter

Wie droomt er niet van? Wonen in een monumentaal pand, aan het park, midden in de stad. En dan ook nog eens in een huis dat voorzien is van de nieuwste materialen en dat aansluit op al je persoonlijke wensen. Deze droom kwam uit voor de bewoonster van een bovenhuis in Amsterdam Zuid. Het bestaande huis was verouderd en moest grondig verbouwd worden, maar wel binnen de beleidskaders van de Monumenten Commissie. BNLA maakte een ontwerp op maat dat hier perfect op aansloot. Het resultaat is een prachtig gerenoveerd monument, zowel binnen als buiten, met een moderne uitstraling.

Een monument verbouwen

De mogelijkheden voor het renoveren van een monument is aan regels gebonden. Het kan dan ook een uitdagende opgave zijn om een gemeentelijk monument te verbouwen, dat ook nog eens volledig voldoet aan de wensen van de bewoner. Bij dit bovenhuis in Amsterdam Zuid was dit het geval.

Herindelen

De bestaande indeling had een ruime woon- en eetkamer maar de verbinding met de kleine keuken was beperkt. En dat terwijl de klant een royale keuken mét kookeiland wenste, die ook nog eens in open verbinding stond met de eethoek. BNLA maakte een ontwerp waarin alle functies een nieuwe plek kregen zodat de gewenste ruime opzet gerealiseerd kon worden. De eethoek en keuken werden naar de voorzijde van het pand verplaatst waardoor er vanuit deze ruimtes prachtig zicht op het park ontstond. Door weloverwogen doorbraken in de monumentale hoofdstructuur in te passen, ontstond de verbinding tussen de keuken en eethoek. De zithoek kreeg een plek aan de achterzijde waar het ’s zomers, met de balkondeuren open, heerlijk toeven is.

Openheid

De smalle entree van de woning werd vergroot door er een kleine ‘loze’ kamer aan toe te voegen. Hierdoor is er een royale en lichte entree ontstaan met veel bergruimte. De hokkerige structuur van de bovenverdieping werd opengebroken waardoor een 13,5 meter lange ruimte ontstond waarin een inloopkast en laundry is opgenomen. Dankzij de ramen aan de voor- en achterkant valt er veel daglicht binnen en is er een lange zichtlijn door de woning ontstaat. Vanuit deze ruimte zijn de master bedroom, een luxe badkamer en een werkkamer bereikbaar. Alle ruimtes zijn verrijkt met een luxe afwerking en hoogwaardige materialen. De badkamer is voorzien van mat gouden Vola kranen en een minimalistisch daklicht.

Monumentale details

De monumentale lambrisering, plafondlijsten, deuren en ensuite kasten zijn behouden gebleven en hieraan zijn moderne materialen en minimalistische kleurtonen toegevoegd. Hierdoor is een spannend geheel ontstaan waarin beide tijdslijnen prachtig samenkomen.

Doordat BNLA architecten oud en nieuw feilloos wist te combineren, bewijst dit woonhuis dat wonen in een monument niet oubollig hoeft te zijn.

Fotografie: Wim Hanenberg

Share

Steph van der Hooven

’BNLA bleek behalve een echte expert op het gebied van monumenten ook een hele fijne partij om mee samen te werken.’

Steph van der Hooven

bekijk alle recensies