BNLA architecten transformatie kantoorgebouw
BNLA architecten high-en stadslofts
BNLA architecten ontwerp lobby
BNLA architecten transformatie luxe lofts
BNLA architecten ontwerp urban loft
ontwerp urban loft
transformatie urban loft
BNLA architecten transformatie kantoor naar wonen

Startsmart Urban Lofts

High-end transformatie naar urban loft

Met de transformatie naar urban lofts zorgt BNLA voor de upgrade van vier desolate torens in Amsterdam West. Het project is uniek, omdat het een partiële herbestemming betreft, die het gebouw en de buurt een impuls geeft, en qua vormgeving ook recht doet aan de originele compositie van de gevel.

High-end loft appartementen

De jaren ‘60 woontorens zijn een ensemble van vier torens, naar ontwerp van de functionalistische architect Piet Zanstra, en zijn ieder voorzien van een uitkragende mantel met kantoren. De mantels zijn herbestemd naar compacte high-end loft appartementen, passend in het ‘StartSmart living concept’ dat door Nobillon Vastgoed werd ontwikkeld. De oude structuur van de torens vormt de basis voor de nieuwe appartementen. Om het maximaal aantal appartementen te realiseren stelden BNLA een intensieve puzzel van plattegronden samen. Hierdoor zijn de beschikbare metrages optimaal benut en ontstonden er zoveel mogelijk kwalitatieve appartementen.

Karakteristieke gevel

De gevels van de kragen waren door de jaren heen sterk verouderd en diverse aanpassingen ontnamen de mantels hun kwaliteit. Zanstra’s originele gevelontwerp vormde het uitgangspunt voor nieuwe gevels met metalen kozijnen. Door het vervangen van de Trespa panelen door transparante puien heeft de gevel zijn originele ‘open’ karakter weer teruggekregen. Door ieder appartement te voorzien van een eigen loggia zijn de gesloten en anonieme kragen opengewerkt. Hierdoor is, behalve een prettige buitenruimte voor de bewoners, ook meer connectie met het omringende maaiveld ontstaan, met een betere sociale controle als gevolg.

Luxe lobby

De verwaarloosde entree heeft een upgrade gekregen naar luxe lobby en dient nu als dé ontmoetingsplek voor de bewoners. Dit komt voort uit de overtuiging dat een gezond sociaal leven essentieel is voor een hoge kwaliteit van leven. Mede hierom zijn alle gemeenschappelijke ruimtes hoogwaardig gematerialiseerd en tot in detail ontworpen.

Industriële lofts

In elke loft is een 3D meubelobject geïntroduceerd dat plaats biedt aan keuken, badkamer, kledingkasten en mezzanine met hoogslaper en dat de ruimte op een elegante manier indeelt. Daarbij is een mooi contrast ontstaan tussen de ruwe betonconstructie van het pand en de verfijnde houten interieurelementen. Het naast elkaar bestaan van deze verschillende materialen en structuren vat heden en verleden samen in een harmonisch ontwerp dat zowel industrieel als luxueus is.

Het proces heeft een geslaagd resultaat: high-end wonen in een hoogwaardig woongebouw dat onder architectuur gebouwd- en verbouwd is.

Meer voorbeelden zien? Bekijk het overzicht van al onze loft ontwerpen of woongebouwen.

Interieurarchitect: Bureau Fraai

Fotografie: Studio de Nooyer

Share