BNLA-architecten-architect-huis-Ameland

Ontwerp duinhuis Ameland

Sereen buitenverblijf

Ameland is dankzij haar ligging en mooie maat dé ideale plek voor een vakantie in eigen land. Niet voor niets zijn vakantiehuizen dan ook enorm gewild op dit Waddeneiland. En wat is er dan beter dan een eígen buitenverblijf dat volledig is vormgegeven naar je eigen wensen? BNLA kreeg de kans om van deze droom werkelijkheid te maken en maakte het ontwerp voor een uniek vakantiehuis midden in de natuur.

Buitenverblijf

De vroege boot vertrekt vanuit Holwert om kwart over zeven. Schuifelend in de rij gaat een bont gezelschap van families, dagjesmensen en werklui aan boort om drie kwartier later vlak onder Nes op Ameland aan te komen. Een paar kilometer verder, ten oosten van het plaatsje Buren, liggen de prachtige natuurgebieden het Oerd en de Hon. En daar, aan de rand van het groen, was ruimte voor een compleet nieuw buitenhuis.

Markante verschijning

De eisen van de gemeente waren vrij strikt: een gevel opgetrokken uit zwart houten delen en een rieten kap waren vereisten. Binnen deze kaders heeft BNLA een bijzonder ontwerp gemaakt waarbij het rieten dak een strakke inkadering kent binnen de gevel. Binnen het dakvlak is een baan met dakramen en zonnepanelen ontworpen. De ramen zijn zorgvuldig in de gevel gepositioneerd en zorgen in de schemer en avond voor een spectaculair beeld.

Vakantiehuis in de duinen

Dit vakantieverblijf is op een natuurlijke manier in het landschap ingepast waarbij het uitzicht en het licht bepalend waren voor de indeling van het huis. Hierdoor kunnen de bewoners optimaal van het het landschap en de zon genieten. De niveaus in het huis zijn gerelateerd aan de hoogteverschillen van de omliggende duinen.

Interieurontwerp

Interieurontwerper Ina Matt heeft aan de binnenzijde een speelse indeling ontworpen met hoogteverschillen, een grote vide en een trap naar een verscholen kinderdomein. In alle vertrekken zijn maatwerk meubels ontworpen waardoor een uniek en helder beeld is ontstaan. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en klassieke structuren in balk- en spanttechnieken. Het geheel zorgt voor een geheel eigen en bijzonder ontwerp van de binnen- en buitenruimte. Het duinhuis straalt een serene eenvoud uit en biedt alle comfort voor een ontspannen vakantie midden in de natuur.

In samenwerking met Ina Matt

Fotografie door Arjan Benning

Meer (vakantie)huizen zien van de hand van BNLA architecten?

Share