Ontwerp vrijstaand huis IJburg

Rustig en groen wonen midden in Amsterdam

BNLA architecten is gekozen als architect voor het ontwerp van een huis op een kavel aan de Larikslaan op Amsterdam IJburg. Het betreft een prachtig kavel op Rieteiland Oost met uitzicht over het water en de rest van IJburg in de verte. In het ontwerp voor de woning komt de kwaliteit van dit uitzicht volledig tot zijn recht door aan de tuinzijde veel glas toe te passen. Een aantal lange zichtlijnen in de woning zorgen ervoor dat er steeds weer een ander fraai zicht is op de prachtige omgeving.

Uitzicht versus privacy

Om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten zijn aan de tuinzijde, naast elkaar, een hoge verticale pui en een groot overhoeks raam ontworpen. In tegenstelling tot deze openheid is de rest van de woning meer gesloten ontworpen om zo voldoende geborgenheid te garanderen.

Lange baksteen en houten latten

Het materiaal van de plint is gemaakt van een lange baksteen en van de 1e verdieping van houten latten. De begane grond is in de basis transparant, maar wordt plaatselijk dichtgezet, met het optrekken van de plint, of het laten zakken van de bovenbouw. Er is een contrast gecreƫerd tussen de horizontaliteit in de lange baksteen en de verticaliteit in de houten latten.

Ontwerp voor een huis met ruimte en luxe

Aan de waterzijde is kleine vide opgenomen, waardoor de werkkamer boven in open verbinding staat met de eetkamer beneden. De pui is hier dubbelhoog en het onderste deel kan geheel worden opengezet middels een harmonicapui.

Tussen de woonkamer en de eetkamer is een scheidend meubel ontworpen, waarin de haard en de televisie een plek hebben gekregen.

 

Share