BNLA architecten woongebouw De nieuwe meester Amsterdam
BNLA architecten ontwerp woongebouw Amsterdam
BNLA architecten architect woongebouw amsterdam
BNLA architecten gallerij ontsluiting inpandig
BNLA architecten metselwerk woongebouw Amsterdam
BNLA architecten toekomstige binnentuin
BNLA architecten nieuwbouw woongebouw omsloten binnentuin

De nieuwe meester

Hoogwaardig woongebouw in Amsterdam West

Het wooncomplex aan de Jan Tooropstraat sluit zich aan bij de groep van moderne gebouwen in Amsterdam West. De nieuwe meester is met zorg ontworpen en voorzien van startersappartementen en een verdiepte parkeergarage. Het binnengebied van het bouwvolume wordt gevormd door een ruime collectieve binnentuin.

Waardecreatie

Op de locatie stond een leegstaand kantoorgebouw van drie verdiepingen hoog. Het plan voorziet in de sloop van het bestaande kantoor en de realisatie van 66 nieuwe appartementen in zeven woonlagen. Volgens het bestemmingsplan waren slechts vijf lagen toegestaan. BNLA ging de discussie aan en wist de gemeente te overtuigen van de stedenbouwkundige en esthetische meerwaarde van de twee extra bouwlagen.

Rijk metselwerk

De gevels van het woongebouw zijn opgetrokken uit rijk metselwerk met speklagen, stroken verticaal metselwerk, terugliggende geveldelen en vooruitstekende lagen. Dit speelse reliëf verrijkt de gevels op een subtiele manier met een wisselend schaduwspel gedurende de dag. Door dit gevelprincipe rondom het gebouw toe te passen, krijgt het pand van nature de gewenste alzijdigheid en bezit het geen voor-achterkantbenadering.

Groen en tuinen

Het geheel staat op een basement van ongeveer een meter hoog waardoor een prettige afstand tot de straat ontstaat. Ter plaatste van de voordeuren aan de straat ontstaan hierdoor kleine privé-domeinen voor de bewoners. Onder het basement bevindt zich een parkeergarage met 40 parkeerplaatsen met daarop een gemeenschappelijke binnentuin waar de begane grondwoningen een aangrenzend privéterrein hebben.

Waar ooit een oud kantoorpand stond is een prachtige nieuwe meester verrezen: een hoogwaardigappartementengebouw dat met zorg ontworpen is en met oog voor detail.

Fotografie: Studio de Nooyer

Meer voorbeelden zien? Bekijk het overzicht van al onze woongebouwen.

Share