Biotheater
Transformatie van bioscoop naar appartementengebouw
Op een historische locatie aan de Middenweg in Watergraafsmeer, op de plek waar zich vroeger bioscoop 'Bio Theater' bevond, is een hoogwaardig nieuwbouwcomplex verschenen. De voormalige bioscoop was sinds 1975 niet meer in gebruik en door de jaren heen zwaar verouderd en behoorlijk vervallen. Dit bood goede kansen voor een nieuwe ontwikkeling.
Nieuwbouw
Uit een studie van BNLA bleek dat met nieuwbouw meer rendement te behalen was dan met transformatie. Op het plot is een woongebouw met 12 appartementen gerealiseerd, passend in het klassieke straatbeeld en in de bestaande structuur. De sfeer van vroegere tijden is vertaald naar een moderne en hoogwaardige verschijning.
Opvallende verschijning
De voorgevel van de oude bioscoop viel op, als enige witte gebouw tussen de klassieke Amsterdamse panden. De nieuwe gevel is opgebouwd met de Hagemeister-Farsund steen, die geïnspireerd is op Scandinavische winterlandschappen. De steen heeft een lichte pastelkleurige basis, met nerf structuur, rafelige randen en bruine sintering. Met het gebruik van deze steen blijft de lichtere kleurschakering behouden, maar past hij wel beter bij de omliggende bebouwing. De nieuwbouw is, ondanks zijn grootte, verfijnd in de detaillering dankzij het klezoren verband en de dubbele rollagen. De lateien boven de gevelkozijnen zijn als een zichtbare U-profielen gerealiseerd en deze geven extra dieptewerking aan de kozijnen.
Multifunctioneel complex
Naast de 12 stadsappartementen biedt het complex ruimte aan een grote horecaruimte op de begane grond en zes atelierruimtes in de binnentuin. In de onderbouw bevindt zich een fietsenstalling en alle appartementen hebben de beschikking over de gemeenschappelijke binnentuin.
Optimalisatie
Ondanks de strakke kaders van het kavel en het bestemmingsplan is BNLA er in geslaagd de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Aan beide zijden van een centraal binnenhof worden bouwvolumes gecreëerd waardoor er twee keer zo veel woningen gerealiseerd kunnen worden. De 12 appartementen worden via het lichthof ontsloten waar door een levendig binnengebied ontstaat.
Fotografie: Robert Koelwijn Fotografie
Meer voorbeelden zien? Bekijk onze woongebouwen overzichtspagina.