BNLA-architecten-nieuwbouw-Amsterdam
BNLA-architecten-nieuwbouw-Amsterdam
BNLA architecten transformatie Biotheater Amsterdam
BNLA architecten entree woongebouw
BNLA architecten ontwerp appartement
BNLA architecten ontwerp stadsappartementen
BNLA architecten ontwerp atelier
BNLA architecten ontwerp doorsnede Biotheater
BNLA architecten Biotheater historie

Biotheater

Transformatie van bioscoop naar appartementengebouw

Op een historische locatie aan de Middenweg in Watergraafsmeer, op de plek waar zich vroeger bioscoop 'Bio' bevond, zal in 2022 een hoogwaardig nieuwbouwcomplex verschijnen. De voormalige bioscoop was door de jaren heen zwaar verouderd en behoorlijk vervallen. Dit bood goede kansen voor een nieuwe ontwikkeling.

Nieuwbouw

Uit een studie van BNLA bleek dat met nieuwbouw meer rendement te behalen was dan met transformatie. Op het plot wordt een woongebouw met 12 appartementen gerealiseerd, passend in het klassieke straatbeeld en in de bestaande structuur. De sfeer van vroegere tijden is vertaald naar een moderne en hoogwaardige verschijning. De nieuwe gevel wordt opgetrokken uit witte baksteen wat refereert naar de typerende witte gevel van de voormalige bioscoop en de architectuur in de straat.

Multifunctioneel complex

Naast de 12 stadsappartementen zal het complex ruimte bieden aan een grote horecaruimte op de begane grond en zes atelierruimtes in de binnentuin. In de onderbouw bevindt zich een fietsenstalling en alle appartementen hebben de beschikking over de gemeenschappelijke binnentuin.

Optimalisatie

Ondanks de strakke kaders van het kavel en het bestemmingsplan is BNLA er in geslaagd de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Aan beide zijden van een centraal binnenhof worden bouwvolumes gecreëerd waardoor er twee keer zo veel woningen gerealiseerd kunnen worden. De 12 appartementen worden via het lichthof ontsloten waar door een levendig binnengebied ontstaat.

De sloopwerkzaamheden van de oude bioscoop zijn afgerond en begin 2022 zijn de bouwwerkzaamheden aangevangen. Naar verwachting zal het woongebouw medio 2023 worden opgeleverd.

Meer voorbeelden zien? Bekijk onze woongebouwen overzichtspagina.

 

 

Share