Particulier
Business

Zelfbouw woning Amsterdam

Dat een tussenwoning zo bijzonder en luxe kan zijn!

Aan de kade van een van uitlopers van het Amsterdamse Buiten-IJ verrees een eigenzinnige tussenwoning naar het ontwerp van BNLA architecten. In het nieuwbouwplan Blok 59 kregen particulieren de kans om een kavel als zelfbouw of particulier opdrachtgeverschap te ontwikkelen. De bewoners initieerden zelf het proces en kozen elk een eigen architect. BNLA werd geselecteerd om voor één van de kavels een tussenwoning te ontwerpen. Er werd een krachtig concept ontwikkeld dat tot de oplevering in stand bleef: transparante ruimtelijke woonverdiepingen met optimaal uitzicht gecombineerd met een besloten volume met daarin de privé vertrekken.

Frisse verschijning

Door een pand te ontwerpen met een afgetekend kader van wit beton, maakte BNLA architecten een ontwerp met een frisse verschijning binnen de straatwand. De invulling van hout en glas gaf daarbij een warme én transparante uitstraling.

Uitzicht en ruimtelijkheid

De woning is opgezet met splitlevels en vides waardoor een bijzondere ruimtelijkheid is ontstaan en plaatselijk plafonds van ruim 5.5 meter hoog. Dankzij deze verschillende niveaus kan er optimaal van het uitzicht over het water worden geprofiteerd en staan alle verschillende woonfuncties met elkaar in verbinding. Het houten volume naast de entree op straatniveau reikt tot 10 meter diep de woning in en vormt een trap naar de verdieping erboven. Op de begane grond werd een ruime en sfeervolle eetkeuken ontworpen die middels de vide in contact staat met de bovengelegen zithoek en werkplek. Deze woonverdieping op de bel-etage heeft een terras aan de voorzijde, die op het zuiden gelegen is. De harmonica pui kan volledig worden opengezet, zodat de buitenruimte optimaal betrokken kan worden bij woonkamer.

Houten volume

De private vertrekken als de slaap- en badkamers werden in een besloten domein ontworpen, vormgegeven als een houten volume binnen het witte betonnen kader. De houten gevelbekleding aan de buitenzijde loopt door als houten plafond in de woning wat zorgt voor warmte en sfeer. De splitlevels en het houten privé domein worden middels stalen trappen met elkaar verbonden.

BNLA is erin geslaagd de wensen van de opdrachtgever te vertalen in een krachtig woonconcept dat naar een bijzonder ruim en leefbaar familiehuis in vertaald. Architectuur en wonen gaan hier hand in hand.

Fotografie: Studio de Nooyer

Share

Paul en Lisette

’Als we ooit het hele proces opnieuw zouden moeten of willen doen, zouden we hetzelfde huis bouwen en samenwerken met dezelfde partijen, inclusief BNLA architecten.’

Paul en Lisette

bekijk alle recensies