Transformatie winkelpui Filippa K Utrechtsestraat

Transformatie

Voor het Zweedse modemerk Filippa K heeft BNLA architecten op de Utrechtsestraat 85 te Amsterdam de transformatie van de voorgevel verzorgd. Het pand waar voorheen American Apparel gevestigd was, was nodig toe aan een make-over. De lage plint gaf de gevel een bedrukkende en donkere uitstraling en de diverse wijzigingen die de gevel in de loop der jaren heeft ondergaan, gaven de gevel een armoedig aangezicht.  Het was dus hoog tijd voor een  hoogwaardige transformatie.  BNLA architecten heeft hiervoor teruggegrepen naar het oorspronkelijke ontwerp en daar een moderne vertaling van gemaakt.

Luxe en minimalistisch

De uitgangspunten voor de gevel waren minimalistisch, vriendelijk, uitnodigend en passend in het straatbeeld. De enorme glazen pui bestaat uit één stuk en is vier meter hoog. Dit zorgt ervoor dat het daglicht tot diep in het pand kan doordringen en het geeft een minimalistische uitstraling aan de gevel. Het geheel geeft de winkel een licht en ruimtelijk uiterlijk. Van buitenaf krijg je al direct een goed overzicht van de winkel. Het gebogen glas en de extra brede deur nodigen uit om de winkel te betreden.

De gevel is luxe afgewerkt met gedetailleerde houten kozijnen. De plint is uitgevoerd in grijs Belgisch geschuurd hardsteen en volgt de lijn van het houten kozijn. Het strakke stucwerk  loopt visueel door de winkel in. Door de lichtreflectie van het witte stucwerk voelt de toegang licht en ruimtelijk. De trap die toegang biedt tot de woningen boven de winkel, is weggewerkt in hetzelfde vlak als het gevelstucwerk en wordt afgesloten met een stalen witte deur die strak in hetzelfde vlak ligt. Hierdoor is de toegang naar de bovenwoningen duidelijk ondergeschikt geworden aan de winkeltoegang.  Het credo van Filippa K ‘eenvoud is de puurste vorm van luxe’ wordt gereflecteerd in het gevelontwerp en vormt daarmee een mooie eenheid met het interieur en de producten van de winkel.

Share