Ontwerp en realisatie villa in Bergen | BNLA Architecten

Realisatie nieuwe villa in Bergen aan Zee met BNLA Architecten

De nieuwbouwwoning in Bergen aan Zee is voltooid. De definitieve foto’s zijn hierboven te zien.

Op grond van de eerder ontworpen villa in Griekenland kreeg Bloem en Lemstra Architecten de uitnodiging voor een besloten prijsvraag voor een villa in Bergen die gewonnen werd. Bloem en Lemstra ontwierp de woning in nauw overleg met de ontwikkelaar Kastanje Vastgoed en de aannemer PMeijer. Door de vroege samenwerking in bouwteam tussen opdrachtgever, aannemer en architect kon een ontwerp worden gemaakt dat binnen budget gerealiseerd kon worden.

De opdrachtgever wilde een ontwerp voor een strakke villa die van binnen moest aanvoelen als een beach house. Verder was een goede relatie tussen binnen en buiten van belang. De woning moest voorzien zijn van een riant gastenverblijf voor vrienden die in het weekend langskomen.

In het ontwerp van Bloem en Lemstra Architecten werd de woning optisch in twee onderdelen verdeeld. In het souterrain moest een gastenverblijf komen en dit werd vormgegeven met een natuursteen gevel, die de woning een zwaar basement geeft. Op enkele belangrijke plekken werd dit natuursteen ook wat omhooggetrokken, bijvoorbeeld naast de hoofdentree en naast de binnentrap. Op deze wijze kan het natuursteen de woning ook een warm accent aan de binnenzijde geven.

De woonkamer is verdeeld over twee lagen om optimaal van de kwaliteiten van de omgeving te kunnen profiteren. Op de eerste verdieping is een mooi uitzicht op zee en op een grote duinvlakte. Hier is een avondplek gemaakt, met een lounge en een bar met biertap. Op de begane grond is er een mooi uitzicht over het dal en is er, direct aangrenzend, een terras in het duin gemaakt. Door twee grote aluminium vouwpuien kunnen er grote delen van de gevel worden opengezet en ontstaat er zeer geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Dit wordt nog eens versterkt door de doorlopende natuursteen vloer en natuursteen wand. De twee woonruimten worden verbonden door een vide, waarin ook de vrijdragende betontrap is geplaatst.

Ter plaatse van de vide is in de vloer een betonnen bak gestort, waar een olijfboom in kan groeien. Verder zijn het dakbeschot en de spanten van de dakconstructie in het zicht gehouden om de hoge ruimte toch warmte en geborgenheid te geven.

De afgelopen maanden heeft Bloem en Lemstra Architecten zeer veel positieve reacties gekregen op deze villa in Bergen. Zo werd de woning ‘project van de dag’ op www.dearchitect.nl en ‘uitgelicht project’ op www.architectenweb.nl, waar hij meer dan 3000 maal werd bekeken. Diverse formats hebben gevraagd om dit project te gebruiken in hun televisieprogramma.

 

 

Share