Ontwerp voor vakantiehuisje in Vlieland door BNLA Architecten
Ontwerp vakantiehuis Vlieland door BNLA Architecten. Overgang van binnen naar buiten.
Overgang van woonkamer naar buiten. Ontwerp vakantiewoning door BNLA Architecten
Buitenaanzicht ontwerp vakantiewoning door BNLA Architecten
Vakantiehuis in de duinen. Ontwerp BNLA Architecten

Ontwerp Vakantiehuisje Vlieland

Ontwerp bijzonder vakantiehuisje in de Hollandse duinen

Verscholen in het glooiende duinlandschap van Vlieland ligt dit unieke vakantiehuisje, ontworpen door BNLA architecten. Het uitgangspunt voor het ontwerp was om een plek te maken waarbij de beleving van de mooie en rustige omgeving maximaal zou zijn. De bijzondere glazen gevel kan volledig geopend worden zodat de binnenruimte overloopt in het omringende groen.

Van ontwerp naar vakantiehuis

Volgens het bestemmingsplan mocht het nieuwe vakantieverblijf maximaal 54 m2 groot worden met daarnaast nog een berging van 6 m2 van maximaal 2,5 meter hoog. Een compact vakantiehuisje dus, met strikte beperkingen. En dat terwijl de wens naar ruimte groot was!

BNLA architecten bedacht een helder concept om het ruimtegebruik te optimaliseren. Er werd een helder hoofdvolume ontworpen waarbij aan de noordzijde alle functies werden geplaatst die meer privé zijn; twee slaapkamers en een badkamer. De gevel van deze privé vertrekken kreeg een redelijk gesloten karakter en werd afgewerkt met een structuur van houten latten. De contra-ruimte binnen het bouwlak die als woonkamer met keuken dienst doet, kreeg een bijzonder open karakter met een volledig te openen vouwpui. Hierdoor gaan in de zomer binnen en buiten volledig in elkaar over.

De mogelijkheid van het realiseren van een aanbouw wordt meegenomen in de vormgeving van het heldere hoofdvolume. In plaats van de aanbouw gewoonweg tegen het huisje te plaatsen wordt deze berging in de vorm van een houten box ín het hoofdvolume geschoven. De berging doet daarmee dienst als winterentree en aan de binnenzijde konden de hoge keukenkasten in het houten volume geïntegreerd.

Binnen en buiten lopen in elkaar over

Door het dakvlak te verlengen en als luifel vorm te geven wordt de binnenruimte optisch vergroot. Wanneer de harmonicapui helemaal geopend is vormen het interieur én de buitenruimte samen één grote woonkamer. Doordat de vloertegels van binnen naar buiten doorlopen wordt dit idee nog eens extra benadrukt. Binnen is buiten en buiten is binnen. Een betere beleving van een strand- & duinvakantie is bijna niet mogelijk!

Meer voorbeelden:

 

Fotografie: Studio de Nooyer

Share

Ritsaart

’Samen met BNLA hebben we een heerlijke plek op Vlieland kunnen maken. Het proces met het team van BNLA was leuk en inspirerend!’

Ritsaart

bekijk alle recensies