Ontwerp stadsappartement

Een warm kleurenpalet met strakke elementen

In het zuidelijke deel van het nieuwe Amstelkwartier is op kavel 4C een nieuw woongebouw gerealiseerd naar het ontwerp van OeverZaaijer architectuur. Het appartementencomplex telt 78 woningen waarvan enkele bijzondere woningen op de begane grond zijn voorzien van een souterrain. De basisplattegrond uit de verkoopbrochure van een van deze bijzondere woningen voldeed echter niet aan de wensen van de kopers. Aan BNLA architecten de schone taak om voor de enthousiaste eigenaren een geheel nieuw passend ontwerp te maken.

Een optimaal ontwerp

De standaard woningindeling had een plattegrond met een aantal smalle kamers van klein formaat. Om al deze ruimtes goed te kunnen bereiken was er ook veel verkeersruimte nodig. Bovendien was er vanuit het merendeel van de ruimtes nauwelijks contact met de straat. Door het aantal vertrekken te verminderen en de ruimtes op een slimme manier te rangschikken moest er een nieuw, logisch en optimaal ontwerp ontstaan.

De casco plattegrond was voorzien van een aantal grote centrale schachten, waarin de afvoeren van de bovengelegen woningen waren opgenomen. Rondom deze schachten dienden de natte ruimtes te worden gepositioneerd. Naast deze randvoorwaarde was er natuurlijk het persoonlijk programma van eisen van de opdrachtgevers dat sturing gaf aan het ontwerp. De missie voor BNLA architecten was immers het realiseren van een ontwerp dat de nieuwe bewoners zou passen als een maatpak.

Daglicht en zichtlijnen

Het definitieve ontwerp heeft het karakter van een stadsloft waarbij de ruimtes zoveel mogelijk open zijn zodat veel daglicht de woning binnendringt. Bovendien wordt er door lange zichtlijnen in de woning het contact met de straat geoptimaliseerd.

Eyecatcher

Door een aantal functies (badkamer, berging, laundry) op slimme wijze te clusteren en te verpakken in een bijzonder houten volume ontstond een functionele eyecatcher in de woning. Het houten volume van Western red cedar latten en de lichtgrijze microtopping vloer zorgen voor een rustig en warm kleurenpalet. Samen met de zwarte stalen puien en de strakke Italiaanse keuken ontstaat er een woning met karakter.

Kostenefficiƫnt

Behalve het realiseren van een passend en bijzonder ontwerp was BNLA architecten nauw betrokken bij de afbouw van het appartement. De complete afbouw werd ingezet met een afbouwaannemer om kostenefficiƫnt te kunnen werken. Dit vergde goede afstemming en begeleiding vanuit het architectenbureau en regelmatige controle van tekeningen en de uitvoering.

BNLA architecten is er in geslaagd om de standaard woningindeling te transformeren naar een optimale en persoonlijke woning met in het hart een echte eyecatcher die van alle kanten te beleven is.

Fotografie: Wim Hanenberg

Share